Digitale transformatie: hoe krijg je iedereen mee en zorg je voor digitale inclusiviteit?

31 januari 2019

 

Op donderdag 31 januari gaan we in gesprek over de uitdaging om alle medewerkers te betrekken bij digitale transformatie. De afgelopen jaren lijkt elk bedrijf zich te hebben gerealiseerd hoezeer de gevolgen van digitale ontwikkelingen effect gaan hebben op de bedrijfsvoering. Door het effect van technologie zijn nieuwe banen en vereiste vaardigheden ontstaan en zijn andere banen en vaardigheden juist verdwenen of aangepast. Hoe worden jouw medewerkers meegenomen in deze transformatie zodat het een succes kan worden voor de gehele organisatie?

Uit onderzoek van Capgemini blijkt dat de grootste uitdaging om succesvol een digitaal transformatieprogramma te doorlopen inderdaad bij het meekrijgen van de medewerkers ligt. Het gebrek aan een ‘digitale cultuur’ is volgens PwC zelfs de reden dat 75% van de veranderinitiatieven mislukt.

Pas als verandering eenduidig wordt gedragen binnen de organisatie kan deze succesvol zijn. Dit kan onder andere door medewerkers mee te laten beslissen waar digitalisering in hun werk kan worden ingezet en hen zelf na te laten denken over een nieuwe manier van werken. Hierbij is het van belang rekening te houden met verschillen tussen mensen, onder andere in leeftijd en opleidingsniveau.

De cruciale vraag in deze digitale transformatie is dus op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat medewerkers worden meegenomen? Moet iedereen mee of niet? Zijn er verschillende gradaties? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Bij het bestuur, IT, HR, de manager of misschien het individu zelf?